Vill skapa större trygghet – Staffanstorp

STAFFANSTORP – Efter ett inbrott kan det ta flera år innan man känner sig trygg i bostaden igen.

– Att veta att grannarna också hjälper till och håller koll känns bra då, säger Sofie Lidborn i Stanstorps villaförening i Staffanstorp.
Hon och familjen drabbades av inbrott i villan för några år sedan.
– Även om det är några år sedan det hände finns det kvar i bakhuvudet. Vi hade bott där länge och kände oss trygga men det sopades bort i ett nafs och det tog tid innan tryggheten återvände, säger hon.
– Därför känns det viktigt att vi i villaföreningen nu tar nya tag i det här med grannsamverkan.

Stanstorps villaförening hade bjudit in till möte om grannsamverkan på måndagskvällen och ett 30-tal personer samlades i scoutgården för att lyssna till kommunpolis Christer Stålhandske och kommunens analysstrateg, Patrik Runesson.
Grannsamverkan finns redan på flera håll och grupp efter grupp ansluter sig.
– Vi blir jätteglada när vi blir inbjudna som i kväll, av föreningen, för att berätta om grannsamverkan och trygghetsfrågor, säger Patrik Runesson.
– Det är precis vad kommunens medborgarlöfte till invånarna handlar om, ökad trygghet.
– Trots att antalet inbrott i Staffanstorp har minskat kraftigt har inte känslan hängt med utan otrygghetskänslan i stället ökat. Det jobbar vi nu för att ändra, säger kommunpolis Christer Stålhandske.

Under kvällen berättade de bland mycket annat om coyards, appen som skapats för att förbättra grannsamverkan.
Med appen eller webbapplikationen kommunicerar grannar enkelt och säkert i slutna grupper.
Coyards bidrar till effektivare samverkan, ökad trygghet och minskad brottslighet och har tagits fram i samråd med polis, grannsamverkare, försäkringsbolag och kommuner.
Patrik Rostedt är ordförande i Stanstorp villaförening och tycker det är viktigt med en fungerande grannsamverkan och förening i området.
– Vi har haft det tidigare och vill blåsa liv i det igen. Vi har ett 70-tal medlemmar och intresset är stort. Nu finns också nya, moderna hjälpmedel som appen att använda.
– Den hoppas vi få lära oss mer om här i kväll, säger Patrik Rostedt.