Nytt steg i arbetet med grannsamverkan

Artiklar mm Grannkompaniet
STAFFANSTORP. För ett par veckor sedan presenterades Staffanstorp som pilotkommun i märk-DNA. Nu ska grannsamverkan tas till nya höjder när invånarna ska kunna koppla upp mobilen till ett grannsamverkansnät.

Staffanstorp ska ligga i framkant när det gäller att skapa en trygg och säker kommun. Det menar trygghetssamordnaren Patrik Runesson.

– Tillsammans har vi möjligheten att förändra trygghetsmedvetandet, säger han.
Lokaltidningen Staffanstorp berättade nyligen om möjligheten för invånarna att med hjälp av DNA märka sina ägodelar för att motverka stölder och inbrott i hemmet. Nu ges man möjlighet att öka tryggheten i sitt område genom en app i mobilen.

 

Varna varandra

– Här kan man bilda egna grannsamverkansgrupper och varna varandra för olyckor, brott, meddela om några reser bort med mera. Och vi från kommunen kan varna om bland annat trafikolyckor och oväder. Men först måste användaren fylla i en speciell kod för att få informationen.
Det är ett nytt steg i grannsamverkan menar han. Applikationen Coyards fungerar lika bra på mobilen som på en dator. Alla grupper blir unika och inga objudna gäster kan komma åt information.
– Man ser bara varandras namn, inga telefonnummer eller andra uppgifter syns. Det är säkert samtidigt som det är vår förhoppning att många vågar prova detta nya digitala verktyg.

Appen kan även användas för barn och äldre som kan varna och be om hjälp vid akuta situationer genom ett knapptryck.
– Vi tror mycket på detta verktyg. Samtidigt ska man inte glömma det viktigaste i grannsamverkan. Att prata med varandra. Det är minst lika viktigt som grannsamverkan genom digital kommunikation, säger Patrik Runesson.

På Kulturnatten den 23 oktober håller kommunen utbildning i Rådhuset i den nya appen.
Publicerad: 21. oktober 2015 06:00

http://lund.lokaltidningen.se/nytt-steg-i-arbetet-med-grannsamverkan-/20151021/artikler/712318001