Ny app ska få fart på grannsamverkan

http://www.nsk.se/2015/12/11/ny-app-ska-fa-fart-pa-grannsamverkan/

Polisen har länge talat sig varm för grannsamverkan. Men det har varit segt att få igång det i Östra Göinge. Nu hoppas kommunpolis Rolf Paimensalo att modern teknik ska få fart på grannsamverkan.

I början av veckan rapporterade Norra Skåne om en våg av villainbrott i kommunen. I samband med det uppmanade polisen Rolf Paimensalo – på nytt – invånarna att satsa på grannsamverkan för att försvåra för tjuvarna.
Paimensalo har länge tvingats konstatera att grannsamverkan inte riktigt fått fäste i Östra Göinge.
Men nu hoppas han att det ska bli ändring på det. Anledningen är en ny app, Coyard, som Paimensalo vill slå ett slag för.
– Jag kom i kontakt med killen som byggt den här appen och jag tror på det här. Hoppas folk hör av sig till mig nu så att vi kan hjälpas åt att komma i gång med grannsamverkan med hjälp av den här appen, säger Paimensalo.

Alexis Nicou är vd på Grannkompaniet AB och han har tillsammans med sin kollega Johan Furugård utvecklat appen, eller kommunikationsplattformen, Coyards.
Att det – som i Östra
Göinge – är svårt att få igång grannsamverkan och hitta någon som vill och har tid att samordna verksamheten har Alexis Nicou själv erfarenhet av. Samordnaren ska uppdatera telefonnummer, ha koll på e-postlistor och sköta kontakterna med alla inblandade.
– Det är ju ett heltidsjobb, säger Nicou.

Med den nya appen behövs inga telefonnummer eller e-postadresser. Information om brott, misstänkta händelser, behov av hjälp och så vidare ska snabbt kunna kommuniceras ut.
– Och det är alltid slutna grupper med administratörer. Du kan bara släppas in av administratören. Det är dels en app till smartphone, men den exkluderar inte någon som inte har smartphone. Den kan användas på läsplatta, PC, Mac – det räcker att man har internet, säger Alexis Nicou.

Systemet är skräddarsytt för grannsamverkan.
Det går att välja om bara ett fåtal utvalda grannar eller ett helt område ska ta del av informationen. Det finns en rad olika funktioner anpassade till olika situationer och målgrupper.