Grannsamverkan med en ny app i mobilen

Grannsamverkan kan ske på olika sätt och här berättar vi om två. Det ena samverkan med hjälp av en ny slags app i mobilen.

Under 2017 har antalet inbrott ökat markant i hela polisområde Stockholm nord. Polisen och kommunen genomför ökade insatser för att bryta trenden, vilket du bland annat kan läsa om här intill. Men det är inte bara kommun och myndigheter som satsar utan det finns även flera medborgarinitiativ.

I Edsviken har en grupp villaägare börjat grannsamverka med hjälp av en ny slags app i mobilen. Appen, som heter Coyards, har flera syften. Dels används den för att kommunicera inom och mellan olika grannsamverkansgrupper. Dels kan den knytas mot polisens händelseflöden, och visa hur stort antalet inbrott i ett område är. Dessutom kan den användas för att skicka ut akutmeddelanden om något är på gång att hända.

– För ett år sedan, innan jul, var vi hårt drabbade av inbrott. Så vi började titta på vad vi kunde göra och fastnade för den här appen. Det är en del i de totala åtgärder som vi genomför, säger Carl Berglund, ombud för Grannsamverkan/Edsvikens Villanätverk.

Han tror att appen förutom att vara ett kommunikationsverktyg, kan vara ett sätt att skapa medvetenhet om grannsamverkan.

– Nu har vi 27 grannsamverkansgrupper i Edsviken. Det är en fördubbling under det senaste året, så det är jätteroligt.

http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/grannsamverkan-pa-flera-satt/repdpnqjA!v1z5v9BYjCjyQDMREo5aA/